Filter
 
 
 
 
 
 
 

Blogový príspevok

 

Delenie parfémov:
To, čo sa v hovorovej slovenčine označuje ako parfém väčšinou parfém nie je. Napríklad v angličtine sa bežne hovorí o fragrances (vôňa), nie o perfumes (parfémy).

Parfémy sa rozlišujú podľa percentuálneho zastúpenia parfémovej zložky (jednoducho povedané, podľa intenzity vône). Ostatok zmesi zastupuje koncentrovaný lieh.

Parfém je vôbec najintenzívnejšia vôňa, ktorá je na trhu k dispozícií. Podiel vonných látok je 15 – 40 %.
EDP alebo Eau de Parfum, slovensky tiež parfémová voda. Podiel vonných látok je 8 – 15 %.
EDT alebo Eau de Toillete, slovensky tiež toaletná voda. Podiel vonných látok je 4 – 6 %.

Menej používané koncentrácie:
Eau fraîche – koncentrácia podobná eau de cologne až eau de toilette
Deodorant – velmi slabá koncentrácia vonných látok
Extreme – toto označenie obvykle poukazuje na zosilnenú koncentráciu vonných látok, napr. Eau Parfumée au Thé Vert Extreme firmy Bvlgary je o niečo silnejšia verzia Eau Parfumée au Thé Vert Légére – odľahčená verzia – niekedy ide o zmenu koncentrácie, inokedy je pozmenené aj samotné zloženie parfému.

Zásady používania:
Pri aplikácií na pokožku je zvykom vyberať dobre prekrvené miesta – napríklad oblasti za ušami, na krku, medzi prstami, na kolenných jamkách, na zápästí. Toto pravidlo sa však nedá brať ako dogma a vhodnú aplikáciu je nutné vyskúšať. U silnejších vôní stačí niekoľko kvapiek na zápästie, svieže vône vyžadujú dôkladnejšiu aplikáciu. Záleží tiež na individuálnych preferenciách človeka. Množstvo ktoré vyhovuje jednému človeku, môže obťažovať druhého.

Mnohé vône voňajú inak na koži a inak na oblečení. S pravidla čím ľahšia (sviežejšia) vôňa, tým lepšie vynikne na oblečení a naopak. Ako sa bude vôňa chovať na oblečení napovie skúška na testovacom papieriku.

Pri nosení parfému by sa malo dbať na to, aby nikto z okolia nebol obťažovaný silnou vôňou. Zlaté pravidlo hovorí, že menej je viac. V teplých dňoch je lepšie preferovať nekonfliktné svieže vône.

Je vhodné vyhýbať sa používaniu viac parfémov naraz, aby nevznikla disharmonická zmes. Niekedy je však možné kombinovať dve vône a vytvoriť príjemný celok. Niektorí výrobcovia dokonca ponúkajú rady parfémov (väčšinou jedno zložkových) ktoré sú určené k tomu, aby užívateľ sám vymyslel svoje obľúbené kombinácie. Príkladom je rada Donna Karan Essence s vônami Lavender, Wenge, Jasmine a Labdanum, alebo Les Caprices By Lolita Lempicka s parfémami Violette, Réglisse a Amarena.

Trvanlivosť parfémov je rôzna, niektoré zložky podliehajú rýchlo skaze a parfém sa behom niekoľko mesiacov výrazne zmení. Niektoré parfémy však pri správnom skladovaní vydržia desiatky rokov.

Najnebezpečnejšie je svetlo, flakón by preto nemal byť vystavený dennému ani intenzívnemu umelému svetlu (ako ochrana stačí pôvodná krabička) a vysokým teplotám. Ak je vôňa vystavená pôsobeniu svetla, mení sa spravidla farba tekutiny na tmavšiu, neskôr sa môže okolo uzáveru vytvoriť nános. Ako prvé sa kazia vrchné tóny, aj taký parfém však často môžeme používať – po rozvoňaní a vyprchaní vrchných tónov sa objaví jeho pôvodná podoba.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia